Tijek projekta Drvokod u Trećoj

U početnoj fazi projekta, upoznali smo učenike na dodatnoj nastavi s projektom, njegovom svrhom i ciljevima te načinom provedbe.
Obišli smo okoliš škole s učenicima, prebrojali preko 25 vrsta drveća i grmlja u neposrednom okolišu te spoznali bogatstvo vrsta, što ukrasnih, što Zakonom zaštićenih vrsta okruženih travnatim zelenilom.

Odabrali smo 5 vrsta za objavu na stranicama projekta i označavanje QR kodovima. Za ovu fazu projekta odabrali smo česte i prepoznatljive vrste koje nam je bilo lako točno imenovati: obična breza, sitnolisna lipa, magnolija, tisa i božikovina.
Fotografirali smo vrste u različitim fazama (cijela biljka, kora, list, cvijet) tijekom travnja, svibnja i lipnja, a u tom razdoblju biljke su prolistale, neke ocvale, a kod nekih će se plodovi pojaviti tek na ljeto ili u jesen.
Obilazeći okoliš, fotografirali smo ga u cijelosti, kao i druge vrste drveća i grmlja, poput hibiskusa i ruže, koje uljepšavaju naš okoliš, kako bi imali arhivu biljnih vrsta za iduću fazu projekta:

Determinirali smo odabrane vrste prema opisima i fotografijama u pisanoj stručnoj literaturi te pomoću elektroničkih izvora i botaničara. Učenici su zaključili kako determinacija nije jednostavna i da se treba dobro pripremiti i imati dobro znanje i literaturu jer su mnoge vrste vrlo slične, a mnoge vrste imaju i mnogo varijeteta i kultivara pa ih nije lako imenovati.

Učenici koji pohađaju dodatnu nastavu iz biologije napravili su istraživanje o odabranim vrstama prema uputama i napisali opise vrsta za stranicu projekta pomoću pisane stručne literature i elektroničkih izvora.
Učitelj informatike izradio je stranicu projekta naše škole u WordPressu – objavio je fotografije i opise odabranih vrsta te popis literature.
Izradio je s učenicima QR kodove, nakon čega je uslijedilo planiranje načina i mjesta njihovog postavljanja pored biljke ili na biljci.

Postupak izrade QR kodova

Potreban materijal:

  • Letvice na koje će se postavljati QR kod – 6x4cm, duljine 120 cm
  • Pravokutne drvene pločice 16,67 cm x 16,67 cm
  • Papir s ispisanim QR kodovima
  • Folija za plastificiranje i Plastifikator
  • Glačalo
  • Bušilica i svrdlo 0,3 cm za drvo, 3 vijka za drvo duljine 0,5 cm.

Postupak izrade:

QR kod je izrađen pomoću besplatnog alata QR Code Generator dostupan na stranici www.qr-code-generator.com koje smo ispisali u boji, izrezali i plastificirali pomoću plastifikatora.

Dobili smo drvenu ploču 50x50cm koju je bilo potrebno izrezati na pločice veličine 16,67 cm x 16,67cm jer je veličina QR kodova bila 15 cm x 16 cm i ostalo dovoljno mjesta za bušenje rupa za pričvršćivanje pločica.

Bušenje rupa na pločici je ovisilo o načinu pričvršćivanja pločice. Ukoliko smo pločicu pričvršćivali na drvo pomoću plastične žice za vezanje cvijeća onda smo bušili 4 rupe uz uglove pločice po 0,5 cm udaljene od svakog ruba, a ukoliko smo pločicu pripremali za postavljanje na letvicu tada smo pločicu bušili na sredini.

Pločice smo plastificirali pomoću plastifikatora i glačala te odstranili višak folije.

Plastificirane QR kodove smo za plastificirane pločice lijepili super ljepilom.

 

Postavljanje QR kodova

magnolija QR kod

tisa QR kod

božikovina QR kod

obična breza QR kod

sitnolisna lipa QR kod

Na kraju smo provjerili i skenirali QR kodove kako bi provjerili funkcionira li sve kako smo zamislili. Zaključili smo kako je projekt uspješno obavljen te se uvjerili u veliku korist upotrebe moderne tehnologije u nastavi.